Saveti za uspešno učenje

Nekoliko saveta za uspešno učenje stranog jezika

Šta treba da radite pre upisa u školu, za vreme časova i u slobodno vreme...

Saveti za uspešno učenje

Jezik možete naučiti samo uz jaku motivaciju – razvijajte duboko u sebi želju za učenjem  stranog jezika. Motivišite sami sebe i kad je najteže. Razmislite o opravdanosti razloga: nemam vremena, nemam para,  ne ide mi. Možda tako samo opravdavate sebe.

Potrudite se – jasno Vam je da je poznavanje bar jednog stranog jezika stvar opšte kulture i Vaša nasušna potreba, ali razmislite koliko energije i rada stvarno u to ulažete.

Pre upisa u školu  

Proverite da li imate odgovore na sledeća pitanja:

- Da li znam na kom sam jezičkom nivou trenutno?
- Da li imam predstavu koje su moje  jezičke potrebe i  koji nivo  želim da postignem?  Koliko vremena vam je potrebno za to?
- Da li mi je potreban međunarodni jezički sertifikat?

Ukoliko nemate sve odgovore, prilikom upisa se obavezno potrudite da ih saznate.

 

U školi: Na časovima

Redovno dolazite na časove – svako izostajanje, pojedinačno ili u nizu, negativno se odražava na učenje i krajnji rezultat;

Nemojte kasniti na nastavu – kašnjenje ometa i vas i grupu;

Pripremite se za čas – jezik se najbolje uči redovno. Planirajte svoje vreme tako da se pred svaki čas pripremate barem pola sata. Nemojte ostavljati sve za poslednji trenutak;

Budite aktivni na času – iznosite svoje posebne potrebe, uvažavajući potrebe drugih. Ne ustručavajte se da govorite. Ako ne govorite nikad ne možete savladati veštinu govora, jer se jezik najbolje uči kroz uporno vežbanje.

Zapamtite: Na greškama se uči. Koristite svaku priliku za komunikaciju koja je i krajnji cilj učenja jezika. Ne dozvolite da vas greške koje pritom činite obeshrabre. Svi ih pravimo.

Podelite sva vaša razmišljanja i probleme oko učenja sa profesorom.

Ne odustajte -  kao što smo rekli poznavanje bar jednog stranog jezika stvar je opšte kulture i najisplativija investicija u sebe. Da li ste znali da u svim zemljama članicama EU postoji obaveza učenja dva strana jezika?

 

Van škole

Koristite „izgubljeno“ vreme za učenje – dok čekate u redu u pošti, banci, na semaforu...

Pamtite izraze i fraze ne izolovane reči – Lakše je zapamtiti celu frazu kao sto je npr.  “a breakfast of bread and butter” a onda iz nje izvući izolovane reči.

Koristite maštu –  na osnovu slika lakše pamtite reči.

Izmišljajte priče,  zamišljajte sebe u realnim situacijama u kojima koristite strani jezik koji učite – koristite što više novih reči koje ste naučili. Umesto reči koju ne znate koristite srpsku reč, a kasnije u rečniku pronađite njeno značenje na stranom jeziku.

Koristite svaku priliku kontakta sa stranim jezikom – svaki kontakt van učionice (muzika, film, knjige, časopisi, internet, domaći zadaci) potpomaže proces Vašeg učenja i napredovanja. Kad gledate filmove trudite se da razumete bez titla.

Vežbajte  izgovor  u kolima ili pod tušem –  Izgovarajte na primer englesko „th“  kad god se setite.

 

Skills i Aktuelnosti

Najnovija vesti 2 Najnovija vesti 2

Opis najnovije vesti 2

Najnovija vest Najnovija vest

Opis najnovije vesti

Pogledaj sve vesti ►

Napolju je lepo vreme

Detaljnije ►

Lorem ipsum dolor sumet, alfa beta

Detaljnije ►

Opis najnovije vesti 2

Detaljnije ►